::status::

Cuti semester habis tahun satu
Masuk semula bulan 9 tahun dua semester satu
Target cuti : habiskan sebanyak mungkin buku

Sunday, April 24, 2011

External Force is Needed [02]

Bismillah...
menulis dengan mata pena
Banyak cara sebenarnya yang boleh dilakukan. Tetapi mestilah mengikut suasana dan situasi. Sama ada tegas, santai, garang, main-main..anda pilih. Hikmah itu berbeza bagi setiap manusia.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ada yang boleh terima dengan cara yang tegas. Teguran secara terus.
[[dalam meeting..]]
muslimin : ana cadangkan..bla..bla..mcm mana kalau kita buat bla..bla..
muslimat : (hanya mengangguk)
[[keluar meeting]]
teett2..inbox opened.."kenapa nti diam ja? lain kali baik tak payah buat meeting campur kalau macam ni. macam meeting dengan tunggul! meeting dengan tunggul pun lagi baik dari meeting dengan nti."

bagaimana??haha..konfem si muslimat tu untuk meeting2 yang seterusnya akan berusaha untuk mengeluarkan pendapat. tapi, bukan semua orang boleh terima macam ni. jadi, awas! jangan suka hati ja hentam orang macam ni ya! tengok orang laa..
------------------------------------------------------------------------------------
Mungkin juga boleh dibuat perang psychology.
Presiden menulis di hadapan sebelum meeting bermula. "Semua wajib bersuara".
Presiden : Semua boleh baca ke apa yang ana tulis ni? Kalau ada yang tak bersuara, kena bagi tazkirah kat depan habis meeting ni.

Em..oke ke macam ni?? Err..tak taula..tapi insyaallah laa..belum cuba belum tau kan..tapi mesti akan usaha untuk cakap jugak. Sebab ape, kalau tak cakap kan dah kene bagi tazkirah kat depan. Anyway, tazkirah kat depan pun good what.. At last semua becakap jugak..kan3...hehe..
-----------------------------------------------------------------------------------
Kenakan kawan kita!!! [sangat seronok kalau buat]
kawan : psst..ko tolong cakap jap..cadangan ni..bla..bla..
kita : ehem..perhatian..kawan saya ada cadangan nak bagitau.

lepas tu kita pun tenung kawan kita. orang lain pun tentu akan tertunggu-tunggu untuk kawan kita cakap. Dalam masa yang sama kita push la skit.."cakap la..cakap la.." Dan push tu bagi semua orang dengar.. jadi kawan kita tu terpaksa la bercakap. Jahat tak??? Tidak kot..untuk kebaikan apa..tapi kalau yang rasa sebaliknya terpulanglah..hikmah itu berbeza bagi setiap individu.
----------------------------------------------------------------------------------

Banyak lagi yang boleh diusahakan. Tapi cukuplah setakat ini yang saya kongsikan. Dan semua di atas adalah pengalaman saya sendiri. Pedih jugak awal-awal.. Tapi alah bisa tegal biasa.. Kita hanya mampu berusaha. Untuk yang terbaik. Bukan hanya untuk diri sendiri sahaja tapi juga sahabat-sahabat kita. Moga sama-sama beroleh manfaat.

----------------------------------------------------------------------------------


*Bagaimana untuk mengeluarkan idea yang bernas???? Jeng3..

ILMU + PENGALAMAN + KEMAHIRAN = idea bernas

Gabungkan ketiga-tiga di atas. Insyaallah anda mampu. Contoh : permasalahan : bagaimana nak menyebarkan maklumat secara pantas dan menyeluruh. Cadangan : Edar risalah [ilmu]..kalau tengok edar risalah ni boleh sampai kepada semua. Dan boleh menggunakan tenaga ahli kita untuk edarkan di setiap asrama macam yang pernah dilakukan sebelum ini [pengalaman]..dan kalau memerlukan seseorang yang boleh urus insyaallah saya / dia / sekian2 boleh menguruskan [kemahiran]..

Sekian sahaja dan selamat beramal!!!

Ya ALLAH, berkatilah kami dalam setiap urusan kami.

1 comment:

Hikmah Zakaria said...

saya tunggu gelaran YB Munirah kat Kuantan okey =)

p/s : SAHABAT SE-DARUL QURAN...thanks =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Rijal Dakwah::