::status::

Cuti semester habis tahun satu
Masuk semula bulan 9 tahun dua semester satu
Target cuti : habiskan sebanyak mungkin buku

Monday, March 21, 2011

kau dan aku - saling memerlukan

Bismillah...
by : qatrunnada

Em, saje je nak share lukisan ni. Drew by my sister. She's in form 4 rite now. Well, as my comment of this pic, i would say that this pic is gorgeous. But, i would never say this to her. Oh my. Remembered how I criticized her drawing years ago. Times when i tought her drawing. She really improves these past years. And now she can beats her sister already..^_^ . Even that she has great passion on drawing, but she wants to further her studies in ICT. Haha. Just very like me indeed.

Well then, every each of us has their own ability. Given by Allah. It's only the matter on how we use it. And the most crucial part is on how we appreciate the abilities which have been given.

Kemahiran setiap orang tidak sama. Maka sebab itulah kita saling memerlukan. Lengkap melengkapi. Sebagai contoh, ada yang berkemahiran dalam bercakap di hadapan. Ada yang berkemahiran dalam bidang teknologi. Maka dua-dua adalah penting. Tak perlu untuk merasa rendah diri bagi yang hanya pandai dalam bidang teknologi dan tak perlu untuk merasa bangga diri bagi yang pandai untuk bercakap di hadapan. Kerana dua-dua posisi adalah penting tapi dari posisi yang berbeza.

[3 : 139]
Ambil contoh. Antara penceramah dan tukang buat poster. Jika tanpa tukang buat poster, maka bagaimana mahu menyebarkan mengenai ceramah. Tanpa ceramah, tak de la poster nye. Jadi kedua-dua nya adalah penting dalam menyebarkan kalimah tauhid ni. Sama-sama berganding bahu. Tukang buat poster menggunakan kemahirannya dengan menyebarkan maklumat mengenai ceramah. Penceramah menyampaikan melalui lisan kepada orang ramai. Saling bergantungan bukan. Yang dinilai adalah kesungguhan dan keikhlasan biarpun nampak kecil tugasnya.


*Teringat waktu awal-awal masuk CFS, semua orang tanye, kenape amek kos Medik?? Kenape tak amek AED?? Ade jugak yang tanye. Kenape tak amek ICT?? Well, biarlah rahsia....... [dan ade jugak yang kate, muka aku ni tak sesuai medik. budak medik sopan2. muka aku ni muka budak engine. well2..haha]

Ya ALLAH, golongkanlah aku dalam kalangan hamba-hambaMu yang bersyukur.

8 comments:

nurulnabihah said...

muka kak mun sopan ape.. hehe

munirah.zulkifli said...

haha..yeke..mekaseh!!!
[perli rapat.ceh]

Minn Edina said...

haha. kalau org kate akk x sopan, sy ape? berganda-gnda la tak jwbnye. haha

btw, akk sopan la :))

munirah.zulkifli said...

haha..awk sopan ape..at least dr saye..[tp rs ny sm je kte dua..haha]

i tke it as a compliment then..hehe..klu 40org sbot br caye..

halimatonsaadiah said...

kau dan aku saling memerlukan...sngt suka post ini!!!!


biarlah apapun persepsi mereka pada diri kita yang pasti hanya kita yang mengetahui kekuatan dan kelemahan diri...


~Push beyond d limit~
^_^

munirah.zulkifli said...

hehe..btol!!yeah..
hny kita y mengetahui..
kita dh berusaha sebaik mgkn..bukan untuk dilihat manusia..tp u dnilai Allah..
moga mndpt keberkatan^_^

_PUSY BEYOND THE LIMIT_

norhani said...

suke.suke.suke =D

post ni sesuai ngan 1 lagu yg acu penah dgr, (part chorus je la tapi)

"If you want to be somebody else,
If you're tired of fighting battles with yourself.
If you want to be somebody else
Change your mind, change your mind."

Song title: Change your mind
artist: sister hazel

kalu nak dgr pi search kat 4shared..hehe
try la. nice to hear :)

thanx aniq 4 this inspiring post. i love u more ;)

munirah.zulkifli said...

hehe..thankz acu..huhu..im jz sharing wats coming out frm my blockhead..

im go forward to hear it^_^..
ill tel if im done wif it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Rijal Dakwah::